Potrditev plačil in ostale funkcionalnosti računa Rekono

Z računom Rekono lahko hitro in predvsem varno izvajate veliko aktivnosti, povezanih z izkazovanjem svoje identitete na spletu. V praksi to pomeni, da lahko s storitvami Rekono na daljavo podpisujete elektronske dokumente, potrjujete plačila in varno uporabljate storitve drugih ponudnikov, ki za dostop do svojih storitev zahtevajo zanesljivo in varno potrditev uporabnikove identitete (na primer storitve spletnih bank, zavarovalnic …).

Za vse te aktivnosti vam je na voljo ekosistem storitev Rekono, ki vključuje različne funkcionalnosti in omogoča varno poslovanje na spletu. Vsaka storitev ima svoje specifike, ki jih je treba dobro razumeti, da lahko izkoristite vse njihove prednosti.

Potrditev plačil in ostale storitve Rekono

Račun Rekono

Registracija računa Rekono je prvi korak do varnega poslovanja na spletu. Ko registrirate svoj račun (postopek je zelo preprost in na voljo so vam podrobna navodila), lahko v nadzorni plošči sistema Rekono, v katero se prijavite s svojim računom Rekono, upravljate svoje osebne podatke (npr. zamenjate kontaktno telefonsko številko, posodobite ime, aktivirate dodatne funkcionalnosti svojega računa Rekono).

Osnovni račun Rekono ponuja nizko raven zanesljivosti identitete. Za nizko raven zaupanja v uporabnikov račun Rekono zadošča potrditev identitete s preverjanjem zunanjih registrov na osnovi podatkov, ki jih posreduje uporabnik. Ta raven zanesljivosti zagotavlja omejeno zaupanje v izkazano identiteto uporabnika in tako zmanjšuje nevarnost zlorabe ali spreminjanja uporabnikove identitete.

Nizka raven zanesljivosti identitete omogoča uporabniku, da lahko v nekaterih primerih opravlja določene aktivnosti (lahko npr. dostopa do podatkov o porabi elektrike). Vedno je odločitev na strani končne storitve, da pove, kakšna raven zanesljivosti (stopnja zaupanja) je dovolj visoka zanjo. Če pa ponudniki storitev zahtevajo višjo raven zanesljivosti identitete, pa jo je treba zvišati na srednjo ali visoko raven.

Srednjo raven zanesljivosti identitete si zagotovite tako, da se v svoj uporabniški račun Rekono registrirate z obstoječim kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z veljavno kombinacijo številke PAN in PIN svoje plačilne kartice banke, ki je bila izdana, ko je banka ugotovila in preverila vašo istovetnost na daljavo, brez osebne navzočnosti. Svojo identiteto lahko potrdite tudi preko zunanjega izvajalca, za katerega je organ za ugotavljanje skladnosti potrdil zanesljivost postopka, ki je enakovreden fizični prisotnosti.

Visoko raven zanesljivosti si zagotovite tako, da v svoj uporabniški račun Rekono registrirate elektronsko osebno izkaznico, opravite identifikacijo s pomočjo bančne kartice izbranih bank, registrirate kvalificirano digitalno potrdilo na pametni kartici oz. se zglasite v eni od naših registracijskih pisarn, kjer boste opravili fizično identifikacijo.

Več o ravneh zaupanja identitete in uporabi računa Rekono si lahko preberete v Splošnih pogojih.

Aplikacija Rekono OnePass za prijavo v aplikacijo spletne banke

Aplikacija Rekono OnePass omogoča lažji in hitrejši dostop do računa Rekono ter uporabo storitev, ki jih ponuja sistem Rekono. Njena največja prednost so hitra dvofaktorska avtentikacija na podlagi potisnih obvestil, generiranje enkratnih gesel za potrditev prijave in podpisovanje elektronskih dokumentov.

Aplikacija Rekono OnePass torej omogoča lažji in hitrejši dostop do računa Rekono, njegovo uporabo, upravljanje ter dostop do ostalih storitev Rekono. Za uporabo aplikacije Rekono OnePass je treba najprej ustvariti račun Rekono, nato pa jo lahko uporabljate za hiter pregled podatkov o svojem računu, gesel OTP in nastavitev aplikacije, ki jih lahko poljubno prilagodite svojim željam.

Varno spletno nakupovanje s storitvijo Rekono 3-D Secure

Storitev Rekono 3-D Secure omogoča varno potrjevanje spletnih nakupov na spletnih prodajnih mestih. Uporabnikom je na voljo z uporabo mobilne aplikacije Rekono OnePass ali alternativne storitve Rekono SMS OTP.

Za uporabo katere koli od omenjenih storitev si morate kot imetnik plačilne kartice ustvariti račun Rekono, nato pa v aplikacijo vnesti podatke o svoji plačilni kartici na banki, ki podpira storitve Rekono. S tem zvišate raven zanesljivosti svoje identitete na srednjo ali visoko raven.

Če želite uporabljati storitev za varno potrjevanje spletnih nakupov, jo lahko aktivirate v aplikaciji Rekono OnePass ali v nadzorni plošči svojega uporabniškega računa Rekono. Aktivirate jo tako, da v zadevna polja v aplikaciji ali nadzorni plošči vnesete številko ene od svojih plačilnih kartic (PAN) banke, ki podpira storitve Rekono, in pripadajočo osebno identifikacijsko številko (PIN).

Spletna plačila lahko potrjujete na dva načina. Z uporabo aplikacije Rekono OnePass, ki generira enkratna gesla (OTP – One-Time Password) ali pa vam pošilja potisna obvestila za prijavo.

Če ne želite uporabljati aplikacije Rekono OnePass, lahko kljub temu uporabite storitev 3-D Secure. V svojem računu Rekono ustvarite geslo za potrditev plačila na spletu, kot dodaten varnostni korak pa vam je na voljo potrjevanje plačila z enkratnim geslom, ki ga prejmete preko sporočila SMS.

Z uporabo te storitve zavarujete svoje bančne podatke in preprečite hekerjem, da bi ukradli podatke o vašem računu ali vašo kartico obremenili z nakupi, ki jih niste opravili.

Podpisovanje dokumentov s storitvijo Rekono.Sign

Tudi podpisovanje dokumentov na spletu je zdaj še preprostejše in varnejše s pomočjo storitev Rekono.Sign in Rekono.Seal. Tako kot ostale storitve Rekono sta tudi ti dve storitvi vezani na vaš uporabniški račun Rekono, zato posebna prijava ni potrebna. Rekono.Sign se navezuje na podpisovanje dokumentov, s storitvijo Rekono.Seal pa lahko dokumente tudi ožigosate.

Ker je storitev Rekono.Sign vezana na vaše preverjene osebne podatke, s tem zagotavlja neizpodbitno pristnost vašega digitalnega podpisa. V nasprotnem primeru pa stare prakse, kot so podpisovanje z orodji za digitalne podpise ali tiskanje dokumentov, ročno podpisovanje in skeniranje podpisa ne nudijo dovolj velike mere varnosti, če pride do morebitnih sporov ali dvomov glede pristnosti podpisa.

Dodatno je podpisovanje dokumentov z Rekono.Sign mnogo hitrejše in preprostejše, saj dokument naložite v sistem Rekono in ga podpišete v le nekaj klikih. Število elektronskih podpisov ni omejeno in ker ima sistem Rekono zelo dobre varnostne mehanizme, ni bojazni, da boste komu razkrili svoje osebne podatke.

Da pa si zagotovite kar največjo mero pristnosti svojega elektronskega podpisa, morate dvigniti raven zanesljivosti identitete. Tako boste dokumente lahko podpisovali s tako imenovanim kvalificiranim digitalnim podpisom, ki ima enakovreden pravni učinek kot lastnoročni podpis in je tako najbolj varen in zanesljiv način podpisovanja dokumentov.

Če vaš račun Rekono zagotavlja srednjo ali visoko raven zanesljivosti identitete, lahko na daljavo ustvarite:

  • kvalificirani elektronski podpis;
  • napredni elektronski podpis;
  • napredni ali kvalificirani elektronski žig;
  • napredni ali kvalificirani elektronski časovni žig.

 

Dodatno lahko preverite veljavnost elektronskega podpisa ali žiga. Več podrobnosti o ravneh zaupanja, potrebnih za uporabo storitev Rekono, si lahko preberete v Splošnih pogojih.

Pogosta vprašanja

Z registracijo računa Rekono lahko uporabljate celotno ponudbo storitev za varno delo na spletu. S povezano storitvijo Rekono.Sign lahko varno podpisujete elektronske dokumente in pri tem zagotovite pristnost podpisa, s storitvijo 3-D Secure pa zagotovite varno potrjevanje plačil, izvedenih na spletu. S pomočjo aplikacije Rekono OnePass lahko generirate tudi enkratna gesla (OTP) in si tako zagotovite dvofaktorsko preverjanje pri vpisovanju v svoje uporabniške račune.

Ne. Vsak posameznik lahko ustvari samo en račun Rekono, tega pa nato uporabljate za prijave v različne storitve Rekono, kot je aplikacija Rekono OnePass.

Za podpisovanje elektronskih dokumentov uporabite storitev Rekono.Sign. Preprosto ustvarite račun Rekono, zvišajte raven zanesljivosti identitete in se prijavite v storitev Rekono.Sign oz. uporabite zavihek Podpis (Sign) v aplikaciji Rekono OnePass. Podrobna navodila najdete na TEJ strani.

Za spletne banke in druge ponudnike storitev, ki podpirajo sistem Rekono, lahko za prijavo uporabite svoj račun Rekono. To pomeni, da vam na teh straneh ni treba ustvarjati ločenega uporabniškega računa, v katerega vnesete svoje podatke in si izmislite geslo, ampak se preprosto prijavite s svojim računom Rekono.

Če zadevna stran ne podpira sistema Rekono, lahko prijavo v svoj uporabniški račun kljub temu zaščitite z dvofaktorsko avtentikacijo. To pomeni, da vam aplikacija Rekono OnePass generira enkratna številčna gesla, s katerimi potrdite prijavo. Če aplikacije ne uporabljate, pa vam lahko Rekono ta gesla samodejno pošlje preko sporočila SMS.